Hoe verzorg je je kamerplanten

Zo verzorg jij je kamerplanten

Niet iedereen is geboren met groene vingers. Daarom is een beetje extra hulp bij het verzorgen van je kamerplanten heel fijn. Want waar zet je een plant eigenlijk neer? En hoe zit het met het geven van voeding? Het is belangrijk om te weten dat elke plant andere behoeftes heeft. Daarom is het altijd handig om je te verdiepen in de wensen per plant. Maar met onze verzorgingstips helpen wij je graag op weg, zodat jouw planten nog langer kunnen schitteren in je woonkamer.

Hoe vind je de juiste plaats voor je plant?

De lichtbehoefte is heel belangrijk voor kamerplanten. Te veel of te weinig licht zorgt ervoor dat je plant het niet helemaal naar zijn zin heeft. Het begint dus allemaal met het vinden van de juiste plek in jouw huis. Zon, halfschaduw, schuw of licht maar zonder direct zonlicht, er zijn zoveel verschillende plekken waar je een plant kan neerzetten. Elke plant heeft een eigen lievelingsstandplaats. Maar hoe weet je nou wat de favoriete standplaats van jouw planten is?

Onze eerste tip: onthoud goed dat er weinig planten zijn die echt tegen de felle zon kunnen. Veel planten vinden het daarom helemaal niet fijn om dicht bij een raam op het zuiden te staan. Een andere manier om te kijken welke plaats geschikt is voor jouw plant, is om te kijken in welke natuurlijke omstandigheid de plant groeit. Kies je een plant die in de natuur in de jungle groeit? Dan houdt deze plant hoogst waarschijnlijk van een plek met weinig direct zonlicht.

Zo verzorg jij je kamerplant

Je plant water geven

Water geven, het klinkt als iets simpels, maar dit blijkt in de praktijk totaal anders. Wist je dat de meeste planten dood gaan omdat ze te veel water krijgen? Een voordehand liggende manier om dit te voorkomen, is dat je je planten een beetje minder water geeft. Ook krijgt je plant liever een paar keer per week een beetje water, in plaats van in 1x heel veel. Een andere, misschien wel hele belangrijke tip, is om je planten niet midden op de dag water te geven. Het beste moment hiervoor is ’s ochtends, zeker in de zomer.

Maar hoe weet je wanneer je water moet geven? Hier hebben wij een trucje voor, namelijk je vinger in de potgrond steken. Blijft er potgrond aan je vinger vastzitten als je hem er uithaalt? Dan kun je gerust een dag wachten met het geven van water.

Heeft mijn plant voeding nodig?

Wij krijgen wel eens de vraag of voeding echt tot de basisbehoeften van een plant hoort. Ons volmondige antwoord daarop is: ja, absoluut. Planten hebben namelijk voeding nodig. In de natuur halen sommige planten mineralen uit de grond, waar anderen juist weer hun voeding uit regenwater halen. Ook zijn er planten die in de natuur de voeding van dieren krijgen. De Hydnophytum papuanum bijvoorbeeld, die krijgt voeding via de mieren die door zijn gangen lopen.

Met het leidingwater wat je de planten geeft, spoel je de plant op een moment schoon. De voeding in de potgrond is dan of opgenomen, of weggespoeld. Thuis op de vensterbank krijgt jouw plant geen voeding uit de natuur, dus zal je jouw plant een handje moeten helpen. Ook verschilt het per plant wanneer deze behoefte heeft aan voeding.

Denk je: ik heb mijn plant al een tijdje geen voeding gegeven? Of ziet je plant er anders dan anders en niet heel gelukkig uit, bijvoorbeeld vlekkerig, geel of bleek? Dan is het waarschijnlijk tijd dat jouw plant een beetje voeding krijgt. Het is belangrijk om nooit te veel voeding te geven, want dan kan je plant sterven. Je kunt daarom het beste kleine hoeveelheden geven en uittesten wanneer je plant hier behoefte aan heeft.

Sproeien, sproeien, sproeien

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt is het sproeien van je planten. Maar ook dit is belangrijk! Van regelmatig sproeien worden veel planten heel blij. Jij bent tijdens de koude wintermaanden waarschijnlijk heel blij met de verwarming, maar je planten vinden de droge lucht die daar het gevolg van is helemaal niet zo leuk! Zeker tijdens deze maanden is het juist belangrijk om te sproeien, maar eigenlijk kun je het hele jaar door wel sproeien.

Het sproeien van je planten kan je doen met een plantenspuit, die in allerlei soorten en maten verkrijgbaar zijn. Een andere optie is om je planten mee te nemen naar de badkamer wanneer je gaat douchen. De hoge luchtvochtigheid vinden ze namelijk helemaal niet erg. Note: zet de planten niet bij je onder de douche.

Kamerplanten verzorgen

Geef je plant wat liefde

Het is misschien geen basisbehoefte voor planten, maar ook planten hebben liefde nodig. Neem een keer de bladeren af met een doekje zodat ze stofvrij zijn, verwijder gele/bruine bladeren en droge bloemen en wees voorzichtig wanneer je een plant verplaatst.

3 extra tips voor het verzorgen van jouw kamerplant

Wij hebben je algemene tips gegeven en kun aan de slag om een echte plantenmoeder of vader te worden. Hier nog drie extra tips:

  1. Op de labels van onze planten staan algemene verzorgingstips in de vorm van symbolen. Lees deze goed!
  2. Zoek online meer informatie over de plant die je hebt gekocht of wil gaan kopen. Op onze website staat veel informatie, maar deze informatie kun je ook op andere plekken vinden.
  3. Gaat het een keer niet goed en sterft je plant? Dit maakt je niet meteen een slecht persoon, het overkomt echt iedereen!

 

Disclaimer: Deze blog bevat richtlijnen en geven geen garantie op mooie, groeiende planten. Elk huis, zelfs elke plek is anders. Lees je daarom goed in de behoeftes van jouw plant en hou goed in de gaten hoe deze het doet in je huis. Wij zijn er niet verantwoordelijk voor als je plant afsterft.

Andere blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Planten

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Read More »

Blog delen:

Facebook
LinkedIn
nl_NL