Zo stek je jouw kamerplant

Het is weer lente! De dagen worden weer langer, de temperatuur stijgt en de eerste lammetjes zijn geboren. Maar voor de plantenliefhebber betekent deze tijd van het jaar natuurlijk maar een ding: het stekseizoen is begonnen! Ben je nieuw op het gebied van stekken of heb je gewoon een opfrisser nodig? No worries, na het lezen van deze blog ben jij een echte plantmom of plantdad.

Wat heb je nodig?

We snappen dat je niet kan wachten en meteen aan de slag wil, maar hou jezelf nog even in. Het is namelijk belangrijk om eerst het juiste gereedschap te verzamelen. Door goed gereedschap te gebruiken zorg je ervoor dat de moederplanten zo min mogelijk beschadigd of geïnfecteerd raakt met een bacterie. Dit heb je nodig voor het stekken van jouw plant(en):

  • Scherp mesje
  • Snoeischaar
  • Potjes en/of vaasjes
  • Potgrond
  • Optioneel: een minikasje of plastic
Foto: Manon Warink

Soorten stekjes

Net zoals er veel verschillende plantensoorten zijn, zijn er ook verschillende manieren van stekken. De meest voorkomende manieren zijn voor je op een rijtje gezet.

Kop- of tussenstek

Een veel voorkomende manier van stekken van een kamerplant is met een kop- of tussenstek. De namen van deze stekken spreken redelijk voor zich, maar toch nog kort een uitleg. Een kopstek is een stukje van de bovenkant van een plant. Een tussenstek is een gedeelte van de steel met blaadjes eraan. Deze kun je dan meteen in potgrond of water zetten. Deze manier van stekken wordt bij ons in de kas ook veel gebruikt, lees hier het blog over een kijkje achter de schermen in onze kas.

Wortelstek

Sommige planten geven uit zichzelf al babyplantjes die je vervolgens gemakkelijk bij de moederplant weg kan halen. De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van. Je kunt de babyplantjes van de moederplant afsnijden met een steriel, scherp mesje. Check voordat je de pups afsnijdt wel goed hoever de wortels gaan. Vaak hebben de babyplantjes zelf al wortels, snij de stekjes daarom zo diep mogelijk af om de kans op een succesvol stekje te vergroten. Stekjes met voldoende wortels kunnen meteen in potgrond worden geplaatst. Snij je de babyplantjes af met weinig of geen wortels? Zet de stekjes dan op water om de wortels te laten groeien.

Foto: Luuk Prop
Luchtwortels

Je hebt ze vast wel eens gezien, knobbeltjes (of slierten) op de stengels van een Monstera of Epipremnum. Dit zijn de luchtwortels. Ze zien er misschien raar uit, maar deze plantsoorten kunnen niet zonder hun luchtwortels: ze halen er namelijk vocht en voeding mee uit de lucht. Daarnaast zijn de luchtwortels ook handig voor het stekken van deze plantsoorten. Maar hoe stek je deze plant? Pak een stengel met een luchtwortel en knip of snij deze net onder de luchtwortel af. Je kunt de stengel meteen in potgrond zetten, of zet de stengel op water om de wortels eerst te laten groeien.

Bladstek

De naam zegt het eigenlijk al: een bladstek is een stekje van een blad. Je kunt het blad rechtop in de aarde steken of plat op de aarde neerleggen. Deze manier van stekken komt vooral voor bij succulenten, maar ook bladbegonia’s kunnen op deze manier goed worden gestekt. Bladeren bladbegonia’s kunnen volledig (met een stukje stengel) of in stukken geknipt op de grond worden geplaatst. Als je het blad in stukken knipt, moeten er nog wel nerven aan de stukken zitten. Laat bij succulenten het blad eerst wel een paar dagen ‘opdrogen’ nadat je het van de moederplant af hebt geknipt. Zo voorkom je dat het gaat rotten en je stekje meteen al mislukt.

Voordelen van stekken in potgrond ten opzichte van water

Stekjes worden vaak op water gezet. Eerlijk is eerlijk, wortels zien groeien in water is ook fantastisch. Veel thuisstekkers zetten hun stekjes daarom ook op water. Maar als je een stekje op water laat wortelen krijgt deze geen belangrijke voedingsstoffen binnen. Deze voedingsstoffen zitten wel in potgrond. Door je stek meteen in potgrond te zetten zorg je dat het stekje de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. En wil je het nou helemaal goed doen, bouw dan een minikasje om je stekje heen (of zet hem in een kant-en-klaar minikasje) en hou de vochtigheid van de potgrond goed in de gaten.

Nu kun je zelf aan de slag kan met het stekken van jouw planten. Maar een gratis tip van ons: check van te voren wel even of er kwekersrecht op een plant zit, voordat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Deel de stekjes vooral met je moeder, zoon, of buurmeisje, maar kijk uit met (ver)kopen op bijvoorbeeld Marktplaats.

Andere blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Planten

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Read More »

Blog delen:

Facebook
LinkedIn
nl_NL