Zo komen jouw planten de zomer door

Yes, het is zomer! Het seizoen van de lange dagen, warm weer en – voor veel mensen – vakantie. Maar het is ook het seizoen waar je plantenvrienden extra licht krijgen en harder groeien. Hierdoor willen ze natuurlijk ook anders verzorgd worden. Wij hebben onze tips voor je op een rijtje gezet zodat jouw kamerplanten de zomer overleven.

Water

Zorg dat de potgrond niet helemaal opdroogt, maar geef vooral ook niet te veel water. Dit is dus iets wat je goed aan moet voelen. Want wist je dat veel planten bij mensen thuis dood gaan door te veel water? Ook wanneer het zonlicht minder fel is hebben planten over het algemeen minder water nodig. Hou hier rekening mee met de watergift tijdens de zomer.

Zonlicht

Zet de plant niet in het felle zonlicht. Veel planten kunnen niet goed tegen direct zonlicht, zeker niet tijdens de warme zomerdagen. Zet jouw planten daarom een stuk van het raam af. Zo krijgen ze nog wel voldoende licht, maar verbranden ze niet door de zon.

Luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid is gezond voor zowel jezelf als voor jouw planten. Probeer ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 55% en 65% is.  Een luchtbevochtiger kan hier aan bijdragen. Daarnaast kun je ook de planten sproeien. Dit is fijn voor de planten, maar is ook goed voor de luchtvochtigheid in de kamer. Houd er wel rekening mee dat niet elke plant het fijn vindt om besproeid te worden. Check dit dus goed van tevoren!  Een andere tip is om je planten dichter bij elkaar te zetten. Dit lijkt niet alleen leuk, maar zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid rond je planten.

Voeding

De zomer is één van de seizoenen dat je planten voeding nodig hebben. Geef ze daarom af en toe voeding. Check wel van te voren hoe vaak jouw planten voeding nodig hebben!

Met een gerust hart op vakantie

Ga je nog op vakantie? Denk dan ook om je planten, want deze overleven het niet zonder verzorging. Daarom hebben we de volgende tips voor je:

  • We zeiden het al eerder, maar zet jouw planten niet in de felle zon. Als je op vakantie gaat kun je je planten zelfs nog verder bij het raam vandaan zetten, mits de ruimte in jouw kamer dit toelaat. De planten moeten natuurlijk wel voldoende indirect licht krijgen, ook als jij op vakantie bent.
  • Maak een constructie zodat jouw planten water krijgen. Hiervoor heb je nodig: een emmer water, een krukje, natuurlijk, stevig touw en de planten die water moeten krijgen. Zet de emmer op een krukje en zet de planten er omheen. Door het ene uiteinde van het touw in het water te stoppen en het andere in de potgrond, loopt het water vanuit de emmer, via het touw, naar jouw plant. Zo drogen ze niet uit.
  • Je kunt ook een watergeef-automaat kopen. Voor zowel de touw-constructie als de watergeef-automaat geldt wel: test dit goed van tevoren! Het zou zonde zijn dat je hier blindelings op vertrouwd en je planten alsnog verdrinken of uitdrogen.
  • Mocht bovenstaande voor jou niet werken of ga je lang op vakantie? Vraag dan een buurvrouw met een beetje verstand of ze op jouw planten wil passen. Zo onderhoud je ook nog sociale contacten met de buren. Hebben je buren niet zoveel verstand van planten? Geen probleem! Schrijf dan een waterdichte instructie zodat jouw planten niet uitgedroogd of verdronken zijn als je terug komt van vakantie.

Overleven jouw planten de zomer nou niet? Dat is natuurlijk ook geen probleem, want dat is alleen maar meer reden om nieuwe planten aan te schaffen. Wij hebben een super groot assortiment aan planten. Kijk voor inspiratie op onze plantenpagina.

Andere blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Planten

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Read More »

Blog delen:

Facebook
LinkedIn
nl_NL