Variegated planten

Het is dé plantentrend van dit moment: variegated planten. Recent werd er in een tuincentrum in België een Monstera adansonii variegata binnen een half uur verkocht voor € 1.799,-. Niet elke variegated plant is zo prijzig, maar dat het duurdere planten zijn dan ‘normale’ planten kunnen we niet om heen. Een snelle blik op Marktplaats leert bijvoorbeeld dat een stek van een Monstera deliciosa variegata met een enkel blad voor zo’n € 40,- wordt verkocht. Maar waarom zijn deze planten zo duur? Wij nemen je mee in de wondere wereld van variegated planten.

Wat is variegated?

De term variegated geeft aan dat er iets met de bestaande vorm van de plant gebeurt, er treedt een variatie op. Dit kan op verschillende vlakken gebeuren en zo’n variatie is daarom niet eens altijd wenselijk. ‘Variegata’ of ‘variegated’ in een plantnaam verwijst naar de bontheid van een plant: een mutatie die ervoor zorgt dat een blad een afwijking in de kleur krijgt. Dit gaat vaak om witte vlekken of strepen. Variegated planten hebben wat extra verzorging nodig. De witte delen van de bladeren verbranden snel, waardoor het belangrijk is om deze planten op een plek zonder direct zonlicht te zetten.

Vraag en aanbod

Dat variegated planten zo’n hoge prijs hebben, heeft twee redenen die met elkaar hand in hand gaan. Eigenlijk draait het om het basisprincipe van de economie, namelijk vraag en aanbod. Variegated planten zijn zeldzaam en daarom is het aanbod laag. Daarnaast komt de grote populariteit van de variegated planten om de hoek kijken. Zeldzame, unieke planten worden vaak door verzamelaars gekocht. Deze delen zij op social media, waar het wordt opgepikt door de plantfluencers. Wanneer een plantfluencer met een groot bereik één van deze unieke variegated planten kan bemachtigen en het vervolgens deelt op een kanaal, groeit de vraag naar deze plant snel. Wanneer de vraag veel hoger is dan het aanbod stijgt de prijs. Bij zeldzame planten zoals de Monstera adansonii variegata is de vraag heel hoog en het aanbod zeer beperkt. Dit zorgt voor een extreem hoge prijs.

Eden Collection en variegated planten

Voor kwekers is het een uitdaging om aan de hoge vraag naar bijzondere planten te voldoen. Zeker nieuwe plantensoorten moeten eerst nog onderzocht en daarna vermeerderd worden. Dit is een proces dat tijd in beslag neemt. Hierdoor duurt het bij sommige planten lang voordat je een verkoopbare plant hebt. De realiteit is dat het niet mogelijk is om snel grote hoeveelheden planten te kweken om aan de hoge vraag te voldoen. Dit resulteert in de stijging van de prijs van een plant.

In onze kwekerij zijn wij al enkele jaren bezig met de variegated-trend. Onze planthunter heeft inmiddels een uitgebreide collectie met diverse planten verzameld. Samen met onze veredelaar wordt er hard gewerkt aan nieuwe producten. Wij denken dat de hoge vraag naar deze bijzondere planten aanblijft en dat er in de toekomst nog veel vernieuwingen (uit onze koker) komen. Momenteel zitten we aan het begin van dit alles en hebben we een mooie, unieke en groene (met een beetje wit) toekomst in het verschiet!

Andere blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Planten

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Read More »

Blog delen:

Facebook
LinkedIn
nl_NL