Hoe help je je planten de winter door

Het meest knusse seizoen van het jaar is begonnen! Hoe lekker is het om tijdens de koude winterdagen binnen bij de kachel te zitten met een kop warme chocolademelk met veel marshmallows en slagroom? Maar niet iedereen houdt evenveel van de koude dagen waarbij de kachel op standje sauna staat. Je groene vrienden bijvoorbeeld. Tijdens de winter vragen zij ook een andere vorm van verzorging dan tijdens de zomer. Benieuwd hoe je jouw plant de winter doorhelpt? Lees dan snel verder.

1. Pas op met de verwarming

Wat is het buiten koud hè? Er is niets lekkerder dan binnen zitten met de verwarming aan. Maar planten vinden de verwarming minder fijn. De warme, droge lucht zorgt er namelijk voor dat jouw planten sneller kunnen uitdrogen. Je kunt je planten daarom beter niet boven of dicht bij de verwarming zetten.

Misschien denk je: ik heb vloerverwarming, dus dit is niet van toepassing op mij. Maar ook dit vinden jouw planten niet fijn. Mocht jij één van de lucky ones zijn met vloerverwarming, zorg er dan voor dat jou planten niet op de grond staan op momenten dat de verwarming aan is. Er zijn natuurlijk planten die beter tegen droge lucht kunnen. I’m looking at you, cacti.

Planten op kast

2. Sproeien, sproeien, sproeien

Die heerlijke verwarming van het vorige punt zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis omlaag gaat. Veel planten komen van oorsprong uit een tropische omgeving en zijn gewend aan het een hoge luchtvochtigheid. Het is tijdens de winter wat lastiger om planten hierin tevreden te stellen, maar het is zeker mogelijk! Trek die plantenspuit uit de kast, vul hem met water en besproei de bladeren van de planten. Tijdens de winter kun je niet vaak genoeg sprayen! Niet alle planten, waaronder Begonia’s, vinden het niet zo fijn om water op hun bladeren te krijgen. Kijk daarom van te voren goed welke plant je wel en niet kunt besproeien.

3. Geef niet te veel water

Wist je dat planten ook een soort winterslaap houden? Tijdens de winter verbruiken ze minder energie, waardoor ze ook minder water verdampen via de bladeren. Je plant heeft daarom ook minder water nodig tijdens de winter. Geef je net zoveel water als tijdens de zomer, dan verzuipt je plant helaas. Maar hoe weet je nou of je plant al toe is aan een slokje water? Om dit te meten, kun je je vinger een paar centimeter in de potgrond steken. Is de grond dan droog? Geef je plant dan een klein beetje water.

4. Stop met plantenvoeding in de winter

Door de rust die de plant in de winter pakt, heeft hij ook minder voedingsstoffen nodig. Stop daarom met het geven van plantenvoeding tijdens de wintermaanden. Misschien denk je: nah, een beetje voeding tijdens de wintermaanden kan geen kwaad. Denk dan nog maar een keer goed na nadat het volgende hebt gelezen. Want te veel plantenvoeding kan ervoor zorgen dat de wortels van jouw o-zo mooie plant beschadigen. En dit wil je niet op je geweten hebben toch?

5. Check of je planten wel genoeg licht krijgen

Dat ene plekje met perfect indirect licht is in de winter misschien wel een plek met te veel schaduw. Deze plek is dan waarschijnlijk niet geschikt voor de plant die je er tijdens de zomerperiode hebt staan. Houd je planten daarom goed in de gaten. Een paar gele bladeren is geen reden tot paniek, maar worden er heel veel bladeren geel? Kijk dan goed of de standplaats van de plant wel goed is.

Andere blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Planten

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Read More »

Blog delen:

Facebook
LinkedIn
nl_NL