Een kijkje in de kas

Een paar weken geleden vroegen wij op Instagram wat jullie over onze planten willen weten. Jullie bleken zeer geïnteresseerd in ons teeltproces. In deze blog geven wij je een kijkje in de keuken kas.

First things first

Het eerste, en misschien wel het belangrijkste, is dat een plant iets heeft wat wij leuk vinden. Wij willen natuurlijk wel de allerleukste planten kweken. Dit kan de kleur van de plant zijn, maar ook het bladmodel of de groeiwijze. Ook kunnen wij vaak al snel zien hoe een plant vermeerderd kan worden.

Soorten vermeerdering

Er zijn meerdere manieren om een plant te vermeerderen. Hieronder leggen wij je een paar van onze methodes uit.

Kopstek en tussenstek

Het vermeerderen van een plant kan onder andere via een kopstek of tussenstek. De namen spreken redelijk voor zich, maar we leggen nog kort uit wat een kopstek en tussenstek zijn. Een kopstek is een stukje van de bovenkant van een plant. Een tussenstek is een gedeelte van de steel met blaadjes eraan.

Weefselkweek

Wat ook voorkomt is dat de vermeerdering van een plant in het lab plaatsvindt. Een plant wordt hier tot kleine stukjes versneden en vervolgens opgekweekt tot een stekje. Dit wordt weefselkweek genoemd.

Ten opzichte van het stekken met een kopstek of tussenstek is weefselkweek een langdurig en kostbaar proces, maar eenmaal op gang gaat dit sneller dan de andere stekmethodes. Zeker in het begin steken wij veel tijd in dit proces. Het snijden, selecteren en een plant opkweken tot een stek is iets wat niet over een nacht ijs gaat. In een best-case scenario duurt dit proces zelfs vaak tot een jaar. Wij willen ervoor zorgen dat de omstandigheden perfect zijn voor het opkweken van een stek. Een schone werkomgeving speelt hier een belangrijke rol in. Een bacterie of virus kan snel roet in het eten gooien en dat is niet wat je wil. Want als er wel een virus of bacterie bij komt, kunnen we alles weggooien en opnieuw beginnen.

Groeiproces

Ook als het stekje is gepoot in verse potgrond en klaar is om te groeien tot een prachtige plant, willen wij de meest gunstige groeiomstandigheden creëren. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van de stekjes met een plastic zakje met een paar gaatjes erin. Maar wat de juiste omstandigheden zijn verschilt per plant. Vaak worden er meerdere planten tegelijkertijd gemaakt. De potten waar de planten in groeien staan eerst tegen elkaar aan. Zodra de planten groter worden zetten wij de potten wijder, zodat de plant alle ruimte krijgt om in de hoogte en breedte te groeien en uiteindelijk de super mooie plant te worden die je in het tuincentrum voorbij ziet komen. Dit doen wij zodat de jonge scheuten van planten ook alle ruimte en licht krijgen om te groeien. Daarnaast krijgen de planten meer voeding wanneer ze wijder staan.

Wist je dat het voor sommige soorten wel 40 tot 45 weken duurt om een plant te kweken die klaar voor verzending is? Tel hier het opkweken van een stek bij op en reken maar uit; het teeltproces van een soort duurt soms wel twee jaar!

Krijg je al helemaal zin om je eigen plant te telen?

Andere blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Planten

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Read More »

Blog delen:

Facebook
LinkedIn
nl_NL