Feestelijke plantdagen

De laatste 3 maanden van 2019 staan bij Eden Collection in het teken van planten in je keuken. Deze maand sluiten we het jaar feestelijk af met veel plantinspiratie voor je eettafel. En niet zomaar je eettafel, maar een feestelijk gedekte tafel voor de feestdagen. De eettafel die wij hebben aangekleed is van een jong stel en staat in een studio gevestigd in een oud schoolgebouw in het centrum van de stad Groningen. Omdat december vaak een dure maand is en omdat we duurzaamheid belangrijk vinden, besloten wij je te inspireren met leuke manieren om je oude spullen een tweede leven te geven en om te decoreren met geleende of tweedehands spullen. Je kan de planten gebruiken die je al thuis hebt staan, of alvast wat planten kopen voor wanneer de kerstboom de deur uit is. Zo kan iedereen een groene, feestelijke kerst beleven en maak je het zo luxe als je zelf wilt!

Planthangers

Onze eerste tip is om plantenhangers te maken van touw. Dit kan gewoon touw zijn wat je nog ergens in de schuur of keukenla hebt liggen. Wanneer je een stang hebt voor boven de tafel kan je hier verschillende plantjes ophangen met zelfgemaakte hangers. Kijk voor de instructie voor het maken van deze plantenhanger op ons Pinterest bord! Wanneer je geen stang hebt voor boven de tafel, kan je deze ook zelf maken van een mooie stok uit het bos die je boven de tafel ophangt aan touw. Zo krijg je een nog natuurlijker effect! Aan de stang of stok kan je naast je plantjes in je zelfgemaakte hangers ook je kerstballen, kaarsjes of andere kerstversiering hangen.

Plantjes op tafel

Voor plantjes op tafel kan je oude potjes gebruiken die je al in huis hebt of je kan bij de kringloop goedkoop potjes halen. Het maakt niet uit hoe deze eruit zien, want je gaat de potjes verven met verf uit een spuitbus. Kies een feestelijke kleur zoals goud, zilver of brons of ga voor dezelfde kleur als die van je kerstballen. Laat de potjes goed drogen. De spuitbus kan je voor andere doe-het-zelf projecten gebruiken! Om wat hoogteverschil te creëren op tafel kun je plantenstandaarden gebruiken (mocht je die al in huis hebben), of gebruik boomstammetjes of –schijven om plantjes op te zetten.

Mini's als tafelschikking

Om je tafel extra feestelijk te maken en je gasten op een persoonlijke manier te verwelkomen kan je mini plantjes op de borden zetten als tafelschikking. Gebruik stekertjes zoals op de foto of maak kartonnen naamkaartjes of labels die je aan het plantje vastmaakt met een stukje touw. Schrijf hier de naam van je gasten op en het ziet er gelijk leuk uit! Aan het einde van de avond kunnen je gasten het plantje meenemen als herinnering.

Botanische kaarsenhouder

Naast deze tips om planten te gebruiken in je kerstdecoratie, mogen kaarsen natuurlijk niet ontbreken op tafel. Met doorzichtige glazen flessen kun je een botanische kaarsenhouder maken. Doe er wat blad in, voeg water toe en sluit de fles af met een dinerkaars. Zo zijn je gasten mooi verlicht en krijgen je plantjes op tafel ook wat extra aandacht. En wil je toch iets extra’s aanschaffen voor kerst? Kies dan voor goud- of bronskleurig bestek, dit maakt je tafel direct een stuk feestelijker zonder direct een heel nieuw servies te kopen.

Plant art

Onze laatste tip gaat over de omgeving rondom de dinertafel. Zet je planten eens op een andere plek of hang ze op. Door planten op te hangen in de buurt van een lamp kunnen er mooie tekeningen op de muur ontstaan. Met kerstverlichting in huis maak je van je planten dus direct een kunstwerk door ze op een mooie opvallende plek te hangen. Hiervoor hoef je vaak niet eens in het plafond of de muur te boren (afhankelijk van je muren): gebruik hiervoor een simpele schroefhaak. Deze draai je vaak zo met de hand in de muur of het plafond. Ook geschikt voor in een huurhuis!

Kijk voor meer inspiratie en doe-het-zelf projecten met planten op onze Pinterest pagina! We wensen jullie een hele fijne kerst en we zijn er weer in het nieuwe jaar met meer plantinspiratie!

Andere Blogs

Overzichtfoto Eden Collection
Pflanzen

Countdown to 2023

Wow, wat een jaar was dit! Een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd en ook veel is veranderd. 2022 was een jaar met veel

Weiterlesen »

Blog-Artikel teilen

Facebook
LinkedIn
de_DE